Jídelníček

Po operaci

I po operaci platí pravidlo, že výživa nám má dodat všechny důležité živiny ve správném poměru. Po dobu cca šesti týdnů od operace je nezbytné dodržovat tzv. bezezbytkovou stravu. Co to znamená? Jedná se o lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuku a nadýmavých potravin. Zároveň by neměla zanechávat nestrávené zbytky v trávicím traktu.

Čemu se vyhnout:

  • tuky
  • smažená jídla
  • vejce, majonéza, ale i např. hořčice
  • nadýmavé potraviny
  • kynuté potraviny
  • potraviny se slupkou, kůrkou, zrníčky, atd.
  • ořechy, mák, kokos
  • výrazné koření
  • alkohol

Do jídelnčíku naopak zařaďte:

  • libové maso
  • dušená zelenina
  • přílohy – rýže, bramborová kaše
  • vývar
  • piškoty, starší pečivo
  • ovoce – syrové banány, jinak kompotované meruňky, broskve, hrušky

Nechcte se inspirovat jídelníčkem pro stomiky krátce po operaci.

Technologická úprava

Při přípravě jídel používáme vaření, dušení, pečení bez tuku pod poklicí, aby se netvořila kůrka. Maso nejprve zbavíme viditelných, nestravitelných zbytků, opečeme nasucho, podlijeme netučným vývarem nebo vodou a přikryté dusíme nebo pečeme. Šťávu či omáčku na maso zahustíme moukou, na sucho opraženou a rozmíchanou ve vodě. Šťávy nerestujeme, ani nepoužíváme jíšku. Do hotového pokrmu přidáme čerstvé nepřepálené máslo. Vyvarujeme se smažení, pečení na tuku a přidávání jíšky.

Jídlo podáváme v klidném prostředí, raději v menších porcích (5–6x denně) ani horké, ani studené. Pro úpravu mikrobiální střevní rovnováhy použijeme probiotika (například Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei), která chrání zažívací trakt, snižují hladinu cholesterolu, působí proti infekci a harmonizují zažívání po antibiotické léčbě (jogurty, jogurtová mléka, tvarohové sýry). Pokud potřebujete vyšší energii, můžete přidávat dietetické moduly – přípravky zvyšující energii nebo bílkoviny.

Tekutiny

Je vhodné pít dostatek tekutin (2–2,5 l denně). Pijte odděleně od konzumace stravy. Vhodnými nápoji jsou minerálky bez bublinek, slabé ovocné šťávy ředěné vodou, čaje, mrkvová šťáva a samozřejmě voda. Při nedostatku tekutin hrozí nebezpečí zácpy nebo ucpání stomie.

Specifickým případem jsou lidé s urostomií, kteří musí pít ještě více, aby eliminovali možnost močových infekcí. Vhodné jsou ovocné šťávy, zejména brusinková a voda. U urostomiků je důležité udržovat moč kyselou mezi pH 5,5 až pH 5,0, čímž se dá předcházet vzniku bakteriálních infekcí a tvorbě alkalických krystalů. K udržení kyselé moči slouží i denní příjem vitamínu C. Dávku je však třeba předem dohodnout s lékařem.

Stomikům nejsou doporučeny minerální kyselky, které obsahují oxid uhličitý. Oxid uhličitý vyvolává bolestivé pálení žáhy, říhání a nadýmání. Doporučují se minerálky Magnesia, Rudolfka a další podobných typů.

Plynatost

Při potížích s plynatostí, je vhodné omezit tyto potraviny: květák, brokolici, kedluben, česnek, chřest, pažitku, cibuli, nápoje s kofeinem (čaj, cola, káva), nápoje s bublinkami, pivo,  zelí, reveň, čerstvé ovoce, vejce a vaječné výrobky, ryby, uzené maso, houby, živočišné tuky, ostré koření.

Naopak jsou vhodné tyto potraviny: borůvky, brusinky, petržel, hlávkový salát, špenát, jogurty, kyselá jablka.

Co to je parenterální výživa?

Parenterální výživa je umělá výživa, kterou podáváme rovnou do krevního oběhu. Parenterální výživa je aplikována jen není – li možné aplikovat jiné způsoby výživy.

Co to je enterální výživa?

Enterální výživa je podávána přímo do zažívacího traktu. Podává se sondou (tenká trubička zavedená nosem do žaludku nebo do tenkého střeva). Může se podávat i ústy, popíjením, jako doplněk stravy. V současné době je na trhu mnoho výrobků s rozsáhlou škálou příchutí. Jako doplněk stravy doma doporučujeme vychladit a popíjet mezi jednotlivými jídly.

Přečtěte si brožuru o správném stravování stomiků